Gå till innehåll

Krisinformation

Sök


Aktiva Ydre Näringsliv firade 20-årsjubileum!

YN 20 år

Ett drygt 40-tal medlemmar firade Ydre Näringslivs 20-årsjubileum med en mindre fest på Ydregården, Österbymo.
– Föreningen har en väldigt stor social funktion. Huvuddelen av våra medlemmar är soloföretagare som har glädje och utbyte av att träffas, säger ordförande Tomas Johansson.

Den 18 juni var det 20 år sedan Ydre Näringsliv bildades. På samma datum två decennier firades jubileet. Det inleddes med en tipspromenad i näringslivsföreningens anda och fortsatte
sedan i paviljongen på Ydregården, där det bjöds på räksmörgås, underhållning och tillbakablickar om de första 20 åren.
– Ydre Näringsliv bildades efter att riksorganisationen Företagarna i Ydre lades ner i slutet av 90-talet. Vi ville ha det mer lokalt med medlemsträffar. Det är viktigt att som företagare
träffas och prata med varandra, säger Tomas Johansson, som engagerade sig tillsammans med flera andra.
En drivande frontfigur var Ulf Johansson, som valdes till den nya näringslivsföreningens första ordförande. Men när han gick bort i sjukdom gick Tomas Johansson in som ordförande från 2006, och har sedan dess valts om år efter år…

Styrelsen tog tillfället i akt och hyllade föreningsmänniskan Tomas Johansson för hans engagemang. Sekreteraren Lennart Jonsson sätter ord på hans betydelse för Ydre Näringsliv:
– Tomas tar på sig väldigt mycket och leder verkligen föreningen. Han är motorn i föreningen, medan vi andra hänger på. Det ska han hedras för! Föreningen har blivit mycket mer aktiv under årens lopp. Vi är en väldigt levande förening.
Ydre Näringsliv är en lokal förening för företagare inom Ydre kommun och har nu vuxit till 146 medlemmar, vilket är det högsta antalet sedan starten 2004. Föreningen jobbar för att
stärka samarbetet mellan Ydres företagare och aktivt marknadsföra de lokala företagarna.
– En viktig del av vårt arbete är att aktivt delta i Ydres arbetsmarknad och stärka utbytet mellan bygdens företag. Vi gör också gemensamma resor och företagsbesök samt anordnar kurser och föreläsningar, skräddarsydda för våra olika branscher, säger Tomas.

En nyligen genomförd medlemsundersökning visar på fortsatt stort intresse för utbildningar i föreningens regi.

Hur man agerar vid olycksfall, AI, Företagsekonomi och Hållbarhet ligger i topp bland önskemålen.
– Vi är en väldigt aktiv förening. Vi har närmare tiotalet träffar under året, med mellan 30 och 50 medlemmar på varje träff. Dessutom ett tiotal tillfällen för utbildning samt styrelsemöten.

Vi försöker verkligen hålla igång.

Något som särskilt lyfts fram är betydelsen av samverkan i en liten kommun som Ydre. Att småföretagare samverkar för att tillsammans kunna ta större jobb har visat sig framgångsrikt
genom åren.

– Den andan lever kvar. Här i Ydre hjälper vi varandra, vilket är positivt för alla, säger Tomas.
Även de lite större företagen ser nytta av att vara medlem i Ydre Näringsliv. Däribland bq form med Louise Bergquist som vd och delägare:
– Ydre Näringsliv är ett bra forum att träffas i med intressanta företagsbesök för medlemmarna, och där även initiativ tas för att ge möjlighet att erbjuda skolans elever att besöka medlemsföretagen, säger Louise.
På frågan hur näringslivet i Ydre generellt sett mår idag, svarar Tomas Johansson:
– Ganska bra! De flesta företag har att göra. Många är nöjda med den utveckling de har. Under de fem senaste åren har vi bara haft en enda företagskonkurs i Ydre. Det är enastående!

Text och bild: Stefan Holgersson

Senast uppdaterad