Gå till innehåll

Krisinformation

Sök

Program 2024

Årets tema: Invasiva arter

Välkommen in för att se en ny del i utställningen.


Dagliga aktiviteter:

  • Fiskmatning kl 13.00
  • Tipspromenad
  • Prova på mete på bryggan
  • Bli en naturdetektiv - vi har uppdraget och utrustningen till dig


Det spännande livet under ytan
Tisdag och torsdag 18/6- 1/8 kl 13.30-14.30
Med vadarbyxor, håvar och hinkar tar vi oss ut längs strandkanten och undersöker det spännande livet under ytan! Gratis, max 6 barn/tillfälle. Anmälan i receptionen.

Pst! Se hit alla barn!
På söndagar är alla barn lite extra välkomna till naturum. Hela dagen finns fina pyssel, roliga spel och mysiga böcker framplockade.

 

Invasiva arter i Dalbylandet

Tisdag 4/6 kl 18.00
Invasiva arter är arter som inte har sitt ursprung i vår natur, de kan konkurrera ut andra arter. I Dalbylandet, utanför Torpa kyrkby i Ydre , finns några arter och också närhet till sjön Sommen där det också finns invasiva arter. Åke Bruhn, kommunekolog i Ydre visar och berättar om vilka konsekvenser spridningen av invasiva arter kan få och förklarar hur man kan bekämpa dem.

Lupinbekämpardagen

Torsdag 6/6
Lupiner må vara vackra men de är invasiva! Ut och plocka, ryck, gräv och rensa och lägg i säckar! Inne på naturum kan du lära dig mer om invasiva arter och mer om just lupiner.

De vilda blommornas dag i naturreservatet Södra Bråta

Söndag 16/6 14.00
I Södra Bråta finns fina ängar och beten som Åke Bruhn guidar oss igenom. Området är naturreservat och känt för sin flora. Om du föreställer dig Emil i Lönnebergas ängar får du en bra bild av området för inspelningarna gjordes här. Samling vid reservatets parkering. Södra Bråta ligger söder om Svinhult, nära gränsen till Småland.

Midsommarafton och midsommardagen

Fredag-lördag 21-22/6 kl 11.00-15.00
Vi frossar bland floror och midsommarblommor. 13.30 på fredagen går vi en promenad för att hitta sju sorters blommor att lägga under kudden, anmälan i receptionen.

Visning av honungsbin på naturum

Tisdag 2/7 10.00-13.00
Bin och andra pollinatörer är livsviktiga för oss. Under dagen får du lära dig mer och se honungsbin i vår visningskupa.

Sjön Sommen sedd från ångbåten Boxholm II - kultur, djur och natur

Torsdag 4/7 kl 16.00-18.00
Under en tur med ångbåten Boxholm II får du njuta av vackra vyer och lära dig mer om sjön Sommen och omgivningarna. Avgång från Torpöns färjeläge tillsammans med guide från naturum Sommen. Ta gärna med fikakorg. Pris 350kr. 150 kr/barn 7-15 år Boka via www.boxholm2.com

Berättarkryssning med Johan Birath på ångbåten Boxholm II

Onsdag 10/7 kl 18.00
Turen är tyvärr inställd. Alla som har bokat kommer att få pengarna åter. Kontakta naturum för mer information.

Växter under ytan

Tisdag-torsdag 9-11/7
Visst är växter i vattnet ganska okända för oss? Inne på naturum finns olika vattenväxter framme så att du kan lära dig mer! En del av dem är också invasiva, det är extra bra att känna igen dem och hjälpa till att förhindra att de sprids.

Ätbart ute just nu

Tisdag-torsdag 16-18/7
Naturen är full av delikatesser. Vi bjuder på smakprover, recept och boktips

Berättarkryssning med Johan Birath på ångbåten Boxholm II

Onsdag 24/7 kl 18.00
Turen är tyvärr inställd. Alla som har bokat kommer att få pengarna åter. Kontakta naturum för mer information.

Vad blommar just nu?

Onsdag-fredag 31/7-2/8
Vi plockar in både de vanliga arterna och några lite mer okända. Vi visar och tipsar också om olika floror och om hur man kan lära sig att känna igen nya arter.

Sjögull- vacker men invasiv

Torsdag 15/8 kl 18.00
I Svartån finns den invasiva växten sjögull. Den är vacker men kväver livet på botten när den täcker stora vattenytor. I Tranås arbetar man mycket med bekämpning. Naturum Sommen, Tranås kommun och länsstyrelsen i Jönköpings län visar och berättar om arbetet och om invasiva arter. Samling vid Kulturskolan i Tranås.

 

Ny fiskväg vid Laxberg, Sommens utlopp

Söndag 18/8 kl 14.00 och 17.00

Obs! Två tillfällen samma dag. Kl 14.00 och 17.00
Föranmäl till naturum Sommen 070-297 47 22

I Sommens utlopp vid Laxberg fanns det tidigare en gammal fiskväg med dålig funktion men Motala ströms samfällighet bygger nu en ny och modern fiskväg. Den är viktig framför allt för öringen men även alla andra arter som behöver passera dammen. Jakob Bergengren och Gustav Jonsson från Tekniska verken visar och berättar.

Samling på plats vid Laxberg, söder om dammen, vid traversen. Följ våra skyltar mot ångbåtsbryggan (ej via Börshult). Samåk gärna.
Samarr: Boxholms kommun och Tekniska verken.

Foto: Jönköpings fiskeribiologi



27/8 Naturums bokrea börjar

 

 

Programmet uppdateras löpande. Med reservation för ändringar.



Senast uppdaterad